SUSZARKA DO PYŁKU - 5 SZUFLAD
Suszarka do pyłku 5 półek
SUSZARKA DO PYŁKU - 5 SZUFLAD
Proces suszenia pyłku:
Odpowiednia temperatura suszenia pyłku to 35°C - 40°C. Ważne aby pyłek nie został przegrzany ponieważ jak w przypadku miodu może stracić swoje najważniejsze właściwości przy temperaturze powyżej 40°C.
Wstępne suszenie pyłku to umieszczenie w szufladach warstwy pyłku nie przekraczającej 1 cm grubości. Po przesuszeniu można zgrupować szuflady tworząc warstwy pyłku około 2-3 cm grubości. Warto w trakcie suszenia przemieszać pyłek w szczególności wstępnej fazie suszenia.
Proces suszenia pyłku trwa 1-3 dni, w zależności od wilgoci pyłku.
Idealnie wysuszony pyłek jest twardą zbitą bryłą, którego nie można rozgnieść w palcach.
Wilgotność pyłku nie powinna przekraczać 6%.
Pyłek po wysuszeniu powinien być przechowywany w szczelnym i suchym naczyniu, w ciemnym pomieszczeniu.
Dane techniczne:
- konstrukcja - stal nierdzewna kwasoodporna
- zasilanie: 230 V
- regulacja temperatury: 30 - 55°C
- ilość pyłku na 1 półce: około 1 kg
- ilość słoików : 320 ml – 30 sztuk lub 900 ml – 7 sztuk
- wymiary: szer. 430 mm, głębokość 525 mm, wysokość 870 mm
- Zabezpieczenie przed przegrzaniem miodu.
Zdjęcia są ilustracją poglądową i czasami przedmioty mogą różnić się od wyglądu w rzeczywistości. Nie zmienia to jednak ich właściwości użytkowych.